Den fred som verden gir

Flere unge trekkes mot tradisjonelle verdier i en urolig verden. De vil ikke finne den freden de søker der.

I en artikkel i avisen Dagen kan vi lese at en undersøkelse i Sverige peker i retning av at Jesus vil bli trendy i 2025.  Det er en økende søken etter en åndelig dimensjon blant unge i Sverige. I Norge ser vi den samme utviklingen, noe som jo er gledelig. 

Parallelt med denne utviklingen ser vi en dreining mot konservative verdier blant en del unge. Det gjør at flere finner veien til Gud gjennom deres søken mot tradisjonelle verdier. Aftenposten kommenterte dette fenomenet i en artikkel 28.07.24.  

Hvilken vei folk finner til en kristen tro og i hvilket åndelig fellesskap den finner sin utøvelse, skal jeg ikke legge meg opp i. Men hva troen funderes i kan avgjøre om den blir varig eller ikke. For ser vi på årsakene til at mange unge forlater Gud og kirken, så handler dette i stor grad om at de oppfatter kristendommen som overfladisk eller reaksjonær og/eller i konflikt med moderne vitenskap. Det de forbinder med Gud og kristendom metter ikke de behovene de har.

Verden er urolig for tiden. Alt virker ustabilt og uforutsigbart. Vi har kjent finanskrisen og inflasjonen på kroppen, for ikke å snakke om pandemien som satte spor i både kropp og sjel i hele verden. Kloden har feber, samtidig som kriger raser og demokratier vakler.  

I tillegg til dette pågår det en kulturkrig hvor det kjempes om definisjonsmakt og samfunnsanalyse. Tradisjonelle verdier knyttet til familie, kjønnsroller og samliv, og ikke minst uenighet rundt antall kjønn, blir heftig diskutert. Ting som tidligere var rett, er nå feil. Og omvendt.  

Slik verden ser ut i dag, vil et av de grunnleggende behovene for oss mennesker, trygghet og stabilitet, være truet. Jeg tror at Jesus har noe å tilby oss i en slik verden. Han snakket mye om dette. Det var jo ikke bare en dans på roser da han vandret på jorden heller. Og Jesus lovte sine etterfølgere en fred på innsiden som verden ikke kan gi. Den freden kan erfares også i vår tid, i vår verden.  

Men denne freden har ingenting med reaksjonære kjønns- og familieverdier å gjøre. Den handler ikke om å kjempe mot kjønnsideologi eller rosa kompetanse. Den er verken liberal eller konservativ. Den freden man kjenner på ved å bli med i en gruppe som kjemper mot en annen gruppe, kommer ikke fra Gud. Den er basert på en illusjon og vil ikke vare.  

Den fred som Jesus gir inkluderer ingen fiender. Det er en fred med deg selv, med dine omgivelser og med Gud. Den handler om at du er elsket av Gud som den du er, med det du liker, og det du ikke liker med deg selv. Den handler om å utvikle en tillit til at Gud tåler din tvil, synd og feilbarlighet, også når du ikke tåler den selv.  

Dersom vi hengir oss til en tro som er knyttet til konservative verdier og kulturkamp får vi den fred som verden gir. Når denne svikter, og det gjør den før eller senere, står Jesus alltid der og sier: kom til meg dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile.

2 kommentarer

  1. Hans Eskil Vigdel sier:

    En kjapp liten respons fra ferja på morgenkvisten:
    Denne teksten er en fin påminnelse som kan gi trøst i en urolig tid. En liten kommentar: Gud talt tåler strengt tatt ikke vår synd. Men så kom nåden, og han tåler den allikevel. Selv om ikke vi alltid, tåler den, som du så fint skriver.

    Og så kom jeg til å tenke på Guds rike. Allerede nå ennå ikke. At vi kan smake en verden uten smerte allerede nå, men det er først i det hinsidige Guds rike at freden blir fullkommen.

    Hilsen en som vurderer å ta en pause fra nyheter, men som samtidig liker å holde seg oppdatert.

    Med ønske om fred til alle lesere. Midt i en urolig tid.

    • Lennart Iversen sier:

      Hei Hans Eskil, og takk for din respons til artikkelen.

      Vi har nylig delt en video med Jared Byas på FB hvor han setter begrepet «synd» inn i en interessant kontekst. Han viser hvordan begrepet må forstås som en metafor for de tingene vi gjør som skader oss selv og andre, og at betydningen av begrepet har endret seg gjennom den tiden de bibelske skriftene er blitt til i. Så når Gud ikke «tåler» synd, må det forstås i dette perspektivet: han hater alt det vonde mennesker påfører seg selv og sine neste.

      Samtidig er det viktig å løfte fram at ingen tåler oss mer enn Gud. Hans kjærlighet er aldri grunnet i at vi er mer eller mindre syndige, eller at vi har hatt en positiv utvikling på en eller annen måte. Hans kjærlighet er en konstant størrelse, helt upåvirket av oss.

      Jeg tror også at kristen deltakelse i kulturkamp mot enkelte sårbare grupper er en stor synd som skader mange. Også de som deltar i den.

      Ta godt vare på deg selv og dine, Hans Eskil!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *